Veniturile grupului de companii Electroprecizia au crescut anul trecut cu 28%, la 156 mil. lei

Grupul de companii Electroprecizia, cu afaceri în pro­ductia de motoare, transformatoare electrice, echipamente electronice auto si transportul de marfuri, a avut anul trecut venituri cumulate de peste 156 mil. lei (34,7 mil. euro), mai mult cu 28% fata de anul anterior, iar profitul net înregistrat în 2016 la nivel de holding a fost de 6,4 mil. lei (circa 1,4 mil. euro). Anul trecut, vânzarile la export ale grupului Electroprecizia au ajuns la 17,2 mil. euro, fiind directionate cu precadere catre piata Uniunii Europene.

„Majorarea salariului minim pe economie a afectat o parte marginala a portofoliului nostru de business. Este inevitabil pentru modelele de business intensiv consu­ma­toare de manopera sa nu fie afectate negativ de aceasta succesiune de majorari din ultimii ani, o astfel de dinamica a cresterilor salariale fiind dificil de compensat emi­namente prin eficienta“, a declarat pentru ZF Transil­vania Adrian Secelean, prese­dintele consiliului de adminis­tratie si director general al Electro­precizia.

Electroprecizia avea la finalul anului trecut, la nivel de grup, 1.078 de angajati. În prezent, Electro­precizia are joburi disponibile în domeniile economic si de ingi­nerie, automatizari, mecanic si electric pentru persoanele cu studii supe­rioare, iar în productie, jo­burile defi­citare sunt de ope­ra­tori si pro­gra­m­atori CNC, bo­binatori, la­ca­tusi montatori, electricieni retele electrice, strungari, frezori, rectificatori, sculeri-matriteri.

„Devine din ce în ce mai dificil sa transferam în pret impactul negativ al cresterilor salariale, fiindca exista o limita pe care clientii o pot accepta. Managementul Electroprecizia Holding va diminua impactul acestor decizii, prin constructia unor parteneriate lucrative si prin maximizarea ponderii businessurilor cu valoare adaugata mai mare pentru clientii din portofoliul nostru. Dat fiind faptul ca operam cu portofoliu de businessuri capital intensive, preocuparea noastra va fi randamentul capitalului investit si nu cresterea cu orice cost a cifrei de afaceri“, a spus Adrian Secelean.

Administratorii producatorului de motoare electrice Electroprecizia Sacele au aprobat la începutul anului trecut numirea în functia de director general al companiei a lui Adrian Secelean, principalul actionar, în locul britanicului Harasgama Prithiviraj.

În cadrul grupului Electroprecizia activeaza companiile: Electroprecizia Electrical Motors (productie motoare electrice), Electroprecizia Automotive Equipment (productie echipament electric si electrotehnic auto pentru piata locala si remanufacturare de alternatoare si demaroare pentru piata din Franta), Electroprecizia Tools Production (productie matrite de turnare sub presiune, stante de precizie, matrite de injectat masa plastica).

Din holding mai fac parte si comaniile Electroprecizia Electrical Equipment (productie subansamble electrice si electronice), Electroprecizia Construct Maintenance (servicii de proiectare si executie instalatii electrice, mentenanta utilaje de productie industriala si utilitati), Electroprecizia Cast Production (turnare metale neferoase usoare, Electroprecizia Security&Protection (servicii de paza si protectie), Tramar (logistica, transport intern si international de marfuri).

În acest an au fost separate activitatile din cadrul parcului industrial Electroprecizia din Sacele, în activitati industriale si activitati logistice. Pe partea de activitati industriale, Electroprecizia estimeaza pentru acest an o crestere de 15% a gradului de ocupare al parcului. De cur?nd, rezidentilor platformei din Sacele s-au alaturat companiile Textile Blue Wash, R.Elastec Ro, Yurta Prod si EP Logistics.

„Un loc aparte în planurile investitionale din acest an îl constituie dezvoltarea parcului industrial din Sacele, cu scopul de a le oferi clientilor nostri din zona de real estate industrial si logistica  oportunitatea de a beneficia de pozitionarea strategica si de facilitatile platformei. Am alocat aproximativ 3,8 milioane de euro pentru constructii noi si amenajari în cadrul parcului industrial Electroprecizia“, a precizat Secelean.

Anul trecut, Electroprecizia a alocat circa 13,8 mil. lei (peste 3 mil. euro), din fonduri proprii si atrase, pentru investitii. Au fost realizate amenajari si modernizari de cladiri, a fost finalizata si data în folosinta o noua turnatorie, au fost achizitionate utilaje si mijloace de transport (5 autotractoare cu semiremorca).

Electroprecizia va continua în acest an investitiile în zona de productie, pentru a mentine si îmbunatati competitivitatea produselor si a serviciilor oferite. Suma bugetata în acest an pentru investitii este de peste 6,4 mil. euro, din care peste 2,6 mil. euro s-au alocat pentru achizitia de echipamente noi, destinate productiei. 

Grupul de firme Electroprecizia este controlat de omul de afaceri Adrian Secelean prin intermediul firmei Intercom Sfântu Gheorghe, care detine 49,7% din actiunile Electroprecizia SA. Activitatea Electroprecizia a început în urma cu 80 de ani la Brasov, într-o zona cu o puternica traditie industriala. În iunie 1936, a luat nastere PREROM, societatea pe actiuni cu capital german-cehesc-român, specializata în fabricarea de instrumente de bord pentru avioane. Cinci ani mai târziu, PREROM a achizitionat compania germana Tartler, specializata în fabricarea de motoare electrice. Începând cu anul 1948, compania numele companiei s-a schimbat în Electroprecizia, iar dupa înca un an, datorita expansiunii productiei, sediul a fost mutat în Sacele. În 1953, Electroprecizia a început fabricarea echipamentelor electrice pentru tractoare si camioane, iar în 1968 a fost achizitionata licenta Serri Ducellier Jager care, alaturi de alte investitii, au dezvoltat productia de demaroare, alternatoare, tablouri de bord, distribuitoare de aprindere si relee.

Concomitent a fost dezvoltata si activitatea de fabricare a motoarelor electrice asincrone, exportate în SUA. În 1998 societatea a început procesul de privatizare, care s-a finalizat în 2008, când Electroprecizia a devenit o  companie privata cu capital integral românesc. Au fost înfiintate societati comerciale independente, în care Electroprecizia are detineri majoritare.

Articol publicat în editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 24.03.2017